Kennisbank/Voeding & Hormonaal balans/Koolhydraten en eiwitten

Wat zijn 'goede' en wat zijn 'slechte' koolhydraten?

Annick
heeft dit gepubliceerd op 13 september 2011 16:15

'Goede' Koolhydraten
Goede koolhydraten zijn koolhydraten waarvoor het lichaam gelijkmatiger insuline moet aanmaken en die de bloedsuikerspiegel niet doen pieken. Deze goede koolhydraten worden ook wel complexe koolhydraten genoemd, omdat het lichaam meer moeite moet doen om ze af te breken.

Voorbeelden van deze koolhydraten zijn groenten, noten, zaden, fruit, zoete aardappel, quinoa, etc. Deze voedingsmiddelen bevatten daarnaast ook vezels en goede bouwstoffen, die het lichaam nodig heeft om al zijn lichaamsfuncties goed te laten verlopen. De insuline in ons lichaam komt hierdoor in balans, waardoor het cholesterolniveau zal dalen en je gewicht kunt verliezen.

'Slechte' Koolhydraten

De producten met slechte koolhydraten bevatten weinig vezels (vezels zijn noodzakelijk voor een goede en bevorderlijke spijsvertering) en doen de bloedsuikerspiegel snel stijgen.

Suikers zijn de slechtste bron van koolhydraten. Deze laten de bloedsuikerspiegel explosief stijgen, waardoor het lichaam ineens heel veel insuline aan moet maken. Hierdoor raakt de bloedsuikerspiegel uit balans en krijg je al snel weer trek in suikerrijke voeding.
Daarnaast zorgt de aanmaak van teveel insuline voor vetopslag, het is de grote boosdoener van die vervelende vetophopingen op de heupen. Je mag er vanuit gaan dat alles wat gefabriceerd is, een bron van slechte koolhydraten zijn.

Een aantal voorbeelden van verkeerde koolhydraten zijn gebak, snoepjes, chips, ontbijtgranen, kant-en-klaarmaaltijden, gefabriceerde chocolade, frites, frisdrank, koekjes, pasta, aardappel, etc.